Menopauze

Wat is de menopauze?
Net zoals de puberteit is de menopauze een fysiologisch proces dat deel uitmaakt van de natuurlijke veroudering van de vrouw. Het is de overgang van een levensfase naar een volgende. De puberteit en de overgang markeren het begin en het einde van de vruchtbare jaren van je leven. Beide worden bepaald door hormonen en beide hebben mentale, lichamelijke en emotionele veranderingen tot gevolg.

Strikt genomen is de menopauze slechts één dag. Deze dag valt een jaar na de laatste menstruatie. De eierstokken zijn dan gestopt met werken (meestal rond de leeftijd van 50 jaar), er worden dus geen geslachtshormonen meer aangemaakt. Het is het einde van de vruchtbare periode. De overgang zelf duurt meerdere jaren. Dit is de periode waarin de menstruatie onregelmatig wordt. Er zijn veel individuele verschillen qua duur en hevigheid van de klachten.
een veranderende menstruatie, warmteopwellingen (vapeurs), slaapproblemen, nachtzweten, hoofdpijn, gewrichts- en spierpijnen, vocht vasthouden, gewichtstoename, opgeblazen gevoel, droge huid, droge ogen, droge vagina, pijn bij seks, geen zin meer in seks, urineverlies, haarverlies, hartkloppingen,
minderwaardigheidsgevoelens, stemmingswisselingen en emotionele labiliteit, huilbuien, paniekaanvallen, gejaagdheid, prikkelbaarheid, gevoel van desoriëntatie, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, niet meer uit je woorden kunnen komen, het gevoel geen plaats meer te hebben in het geheel, … De lijst is lang.

Deze klachten hebben een grote impact op het professionele, sociale, familiale en seksuele leven van de vrouw. Sommige vrouwen hebben geen klachten, veel vrouwen meer dan drie en er is ook een groep vrouwen waarbij de gevolgen zo hevig zijn dat het normale, alledaagse functioneren moeilijk wordt.
Naast de klachten moeten we ook bedacht zijn op aandoeningen die pas later tot uiting komen: hart- en vaatziekten, dementie, vaginale atrofie, urine-incontinentie, metabool syndroom, diabetes. Preventie is hierbij heel belangrijk. Iedereen wil fit en gezond blijven en tot op hoge leeftijd autonoom zijn.
Een vrouw wordt momenteel gemiddeld 84 jaar. Dat betekent dat ze minimum 1/3 van haar leven in de menopauze is. Deze fase in het leven van een vrouw verdient dus heel wat aandacht en ondersteuning. Het gaat om een overgangsfase, een fase met veel veranderingen.

Je maakt de balans op, je zoekt een nieuw evenwicht, je herontdekt jezelf, je vindt jezelf terug uit. Je ontdekt kwaliteiten waarvan je niet besefte dat je die had. Je krijgt andere interesses.Het is ook dé gelegenheid om komaf te maken met zaken uit het verleden en een nieuwe, vitale toekomst te schrijven. Het is een uitdaging.

Tijd om het roer om te gooien. Neem je leven in handen. Volg je dromen…ga ervoor… GO!

Iedereen is anders

Daarom is de aanpak van MENOGO uniek
Bepaalde chirurgische ingrepen, ziektes of behandelingen (chemotherapie, bestralingen) kunnen vrouwen ook al op jongere leeftijd in de menopauze dwingen. Dit is geen natuurlijk proces, maar de gevolgen zijn wel dezelfde. Bovendien is de overgang dan heel abrupt, wat het nog veel lastiger en ingrijpender maakt. Dit is niet te onderschatten.

Soms zijn er helemaal geen overgangsklachten maar is er nood aan informatie en preventie: hoe kan je veroudering onder controle houden? Iedereen wil een waardevol leven tot op hoge leeftijd. Daarom is het belangrijk de tijd te vertragen en de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met het verouderingsproces te vermijden of te beperken.

Dit alles onderlijnt de nood aan een professionele begeleiding door een menopauzeconsulente.

Menopauze, klaar voor vernieuwing en groei?